Строителните материали са градивният елемент на живота

Хоумнест Маркет предлага на българския пазар екологични  продукти и материали за строителство, които отговарят на съвременните търсения за устойчиво строителство и начин на живот.

Влиянието на строителните материали можем да свържем с:

  • Качеството на климата в помещението : влажност на въздуха и повърхностните, температура на въздуха, движение на въздуха
  • Състав и качество на въздуха
  • Миризма
  • Нива на токсичност
  • Акустика
  • Бактериална среда
  • Радиоактивност
  • Електро-климат : електростатичен заряд, електромагнитни полета, йонизация
  • Пропускането на космично и земно излъчване
  • Светлина и цвят в помещенията
Строителните материали са градивният елемент на живота

Замърсяването на околната среда и изчерпването на ресурсите, боледуването на хората (постоянното безпокойство, напрежение, стрес) показват,че сме достигнали повратна точка в начина си на живот и обитаване и изборът на строителни материали вече не е второстепенен въпрос. Ние вярваме,че здравословност, екологичност и целесъобразност могат да бъдат съчетани  и бъдещето на архитектурата, строителството е да намери пътя към баланса.

Хоумнест Маркет се стреми да предлага достъпни и приложими алтернативни решение в този процес.

Веселин Москов

Веселин Москов

Експерт-консултант по строителство с естествени материали.

С над 10 годишен опит в сламеното строителство и реновирането на стари сгради с естествени материали, сертифициран "Строител на сламени къщи" в ASBN (Austrian Strawbale Network)  - ESBA (Europian Strawbale Association). Също така преминал обучение във Франция по полагане на варови и глинени мазилки, реновиране и реставрация на глинени къщи. Участва в международни доброволчески групи по строителство със сламени бали.

От 2012 г. работи в областта на развитието на екологичното строителство с естествени материали (камък, дърво, глина, слама, тръстика, овча вълна, коноп, корк), разработва и прилага системи за повишаване на енергийната ефективност на сградите, подобрява практическите умения за реставрация на стари къщи, за постигане на здравословен вътрешен климат, опазване на околната среда и намаляване на въглеродния отпечатък. Развива компанията Барбали - управление на проекти в строителството с естествени материали.

Неговата мисия е да убеждава хората и да ги насочва към правилния избор на материали за изграждането и изолацията на бъдещия им дом. Все повече се фокусира върху здравословния климат в помещенията, енергийната ефективност и борбата с изменението на климата. В момента работи по няколко идеи за устойчиви проекти, сглобяеми къщи от естествени материали, които могат да бъдат построени от самите собственици бързо и с икономичен бюджет.

Ива Делова

Ива Делова

Архитект, развиващ своята дейност и фокус в направление естествени строителни материали и техники на строителство със слама, глина, дърво, вълна, коноп, тръстика и др.

Специализирала Building biology practitioner, към Building biology institute здравословни и екологични сгради, устойчиво проектиране.

Съосновател е на Асоциация за строителство с естествени материали и архитектурно бюро Хоумнест, с дейност проектиране на енергоефективни еднофамилни сгради от естествени материали и нисък въглероден отпечатък. С богат практически опит, участва в събития с лекции, презентации и изложения по темата.

Взаимодействието между природата, застроената среда и човешките същества, нарича архитектура.

Обекти

Еднофамилна жилищна сграда, Враня

Детайли за проекта

Топлоизолация с тръстикови панели на тухлена къща, с.Негушево 

Детайли за проекта

Вътрешна топлоизолация на апартамент в центъра на София

Детайли за проекта

Еднофамилна жилищна сграда с пресовани сламени панели, Искър

Детайли за проекта

Топлоизолация на стара къща, село Ганчовец

Детайли за проекта