Един от най-често задаваните въпроси, свързани с къщи от слама и като цяло със сгради от естествени материали, е този с гризачите.  Най-добрата превенция да не проникват мишки, катерички, плъхове, съсели и т.н. в стени, подове, покриви има няколко нива на защита: ниво проект, изпълнение и обитаване. А именно винаги да се съблюдават някои мерки с поставяне на ситни мрежи и решетки, липса на фуги и пукнатини, така,че животинките да нямат достъп.  Това важи и за  конвенционална къща (бетон, тухли, каменна или минерална вата), не само за екологична, особено в една дива природна обстановка. Ако има нарушен интегритет на стени и плоскости, вероятността гризачи да се заселят е голяма.  Полската мишка се компресира до 4 мм. Ако искате да сте 101% застраховани - вземете си котка или може да прибегнете до отрова в кухините на стените/пода.

Конопът е най-старото култивирано растение, използвано от нашите предци в продължение на векове.

Топлоизолационните параметри на конопената изолация са същите като на обичайно използваните изолации (измерена стойност на коефициента на топлопроводност = 0,040 W/(m.K))

Топлинният капацитет на конопената изолация е два пъти по-голям в сравнение с минералните изолации (c = 1600 J/(K.kg))

Конопеното влакно има уникална способност: то може да абсорбира влагата и да я отделя отново - това е най-голямото предимство на конопената изолация в сравнение с други материали.

Благодарение на високата си пропускливост и влагопроводимост конопената изолация поддържа здравословен микроклимат в дома ви, без бактерии, плесени и други микроби, които предизвикват алергии и много други здравословни проблеми.

Конопената изолация е идеален материал за отворени дифузионни конструкции благодарение на високата си абсорбираща способност за топлина и влажност.

Високата дифузионна пропускливост и способността за преразпределение на влагата са причините, поради които конопената изолация запазва формата си дори при много влажни условия, не се деформира и най-вече не губи своите топлоизолационни свойства (дори при обемна влажност до 20%)

Монтажа на коноп е безпроблемен, без опасност от дразнене на кожата или увреждане на дихателната система.

Предлага широко приложение в покривни ферми, покриви, подове, вътрешни и външни стени.

Производственият процес не изисква много енергия и не натоварва околната среда.

 • Здравословна вътрешна среда;
 • Най-добрият регулатор на влажността в помещенията;
 • Акумулация на топлина - термомаса;
 • Премахва неприятни миризми;
 • По-слабо отразяване на звука и намаляване на реверберациите;
 • Естетика и възможности за декоративен завършек

Искате да живеете в здравословен, енергийноефективен и комфортен дом? Тогава го изградете по най-добрия възможен начин – устойчиво, с естествени материали, без емисии на CO2 и азот и със здравословен вътрешен климат. Това може да се постигне, като си проектирате и построите сглобяема къща от сламени панели.

Човечеството изгражда сламени къщи от векове. Някои къщи имат сламени покриви, а други – сламени стени, измазани с кал. Дебелите стени на тези домове са приютявали хората срещу суровата зима и парещите лета по целия свят.

Защо бихте се заинтересували да живеете в сламена къща, построена от естествени материали? Дали заради нисковъглеродния й отпечатък или заради отличната й енергийна ефективност и звукоизолация? Качествената къща от слама може лесно да покрие горепосочените критерии. Това обаче не е всичко, което прави тази къща уникална - къщата от слама може да регулира влажността във въздуха вътре и да компенсира значителни отклонения от препоръчаното ниво от 40-60 % oтносителна влажност (RH).Конвенционалните къщи постигат такива нива на влажност със специални за целта уреди. Влажността е важен фактор както за нашето здраве, така и за доброто състояние на къщата.

Нека разгледаме методите за строителство със слама. Традиционните методи за строителство със сламени бали изискват много дълъг технологичен процес, свързан с доста трудоемки дейности за изграждане на сдвоена дървена конструкцията на място, като по–голямата част от времето отива в монтажа и уплътняването на сламените бали. За да се получи качествена стена, е важно да се уплътнява много добре около и между балите. Това е свързано с много трудности и е рисковано начинание, тъй като балите трябва да бъдат защитени от дъжд през цялото време, докато покривът бъде покрит. Пресоването на сламата е една от най-важните операции - нещо наистина трудно за постигане, когато се използва цяла сламена бала, понеже в повечето случаи балите се различават по размер и плътност. Според нас монтирането на цели бали намалява качествата на стената, тъй като изолационните свойства на стената по нейното протежение са различни поради разлика с пресоваността й.

(снимка на къща с бали)

В днешно време хората все повече усещат навлизането на високите технологии и заедно с това се интересуват все повече от съчетанието им с качествени естествени материали за постигане на енергийноефективен и здравословен дом с модерна визия. Могат ли и как се комбинират знанията на предците ни от миналото с модерните технологии и добрите практики от настоящето?

Революционното решение в света на сламеното строителство и на сглобяемите къщи от естествени материали съществува от повече от 12 години и се нарича - носещи сламени панели или модули. Това е не само решение, а цяла система от взаимнодопълващи се материали, която премахва всички недостатъци на традиционното строителство със сламени бали и в същото време има много предимства.

Сглобяемата строителна система Ecococon https://ecococon.eu/ е разработена в Литва и вече се използва в много европейски страни. Системата използва подобни на конструктор строителни блокове с дървена двойна рамка и пресована слама, които се произвеждат в завода на фирмата и се транспортират, за да се издигнат на място. За сглобяването е необходимо кратко време без валежи– достатъчни са не повече от 2-3 дни за пълното оглобяване на модулите. След това стените могат лесно да бъдат обвити с мембрана до завършване на покрива., за да не се намокрят, ако падне дъжд или  има други неблагоприятни метеорологични условия.

 

Едни от най-важните предимства на системата са:

 • най-добрата изолация с U фактор = 0,11 , клас А +++, е

енергийно ефективна, същевременно уютна сграда със здравословен вътрешен климат, предпазващ от алергии и други болести;

 • изцяло дишаща сертифицирана система с 50 години гаранция и над 20 вида сертификати
 • бързо изграждане до ключ - до 2 месеца.;
 • отрицателен CO2 отпечатък. Сламата е отпадъчен продукт от зърнени култури- това са стъблата на пшеница, ръж, ечемик и др. Материалът расте много по-бързо от дървото. С 93% слама, 6% дърво и 1% стомана под формата на винтове такъв дом поглъща, а не отдава CO2;
 • спестяванена разходи за отопление и охлаждане;
 • добавена стойност във времето заради намалени разходи на отопление и потенциално по-добро здраве на живеещите в такава къща;
 • висока устойчивост на земетръс;
 • устойчивост на пожар - започва да гори след втория час, т.к. сламата в панела е много пресована и няма кислород, клас D, REI 120;
 • лесно адаптивна към всеки архитектурен проект и дизайн.

Да се върнем сега малко върху вътрешния климат и комфорта. Вероятно най-важният аспект на сламената стена е нейната способност да работи изключително добре с водни пари и влага. Глината е паропропусклива, така че може просто да „пропусне“ влажността навън, докато улавя малка порция за себе си. Тази пропускливост е от съществено значение за „дишащото“ качество на стените.

Измазваме вътрешната част на фасадите с дебела глинена мазилка, която действа като променлива мембрана (чрез буфериране и предаване на влажност в двете посоки в зависимост от вътрешните условия). По този начин вградената компресирана слама в модула служи като истинска паропропусклива сърцевина, топлоизолация, измазана със слой глинена мазилка за контрол на влажността и осигуряване на термомаса. Глинената мазилка наистина прави чудеса: контролира влажността отвътре, акумулира топлина, премахва неприятни миризми, пречиства въздуха от вредни емисии и лъчения, създава неповторим комфорт, уют и естетика.

От външната част на фасадата може да се измазва с варови мазилки. В случай, че проектът го позволява, препоръчваме завършване на външните стени с вентилирана фасада за оптимални резултати. Външната част ще бъде обвита с паропропусклива мембрана, залепена с лента, за да бъде запечатана. Допълнителен естествен изолационен слой е монтиран отгоре, за да предпази мембраната физически и да я поддържа топла при ниски външни температури и също така да изтласка точката на кондензация навън - отвъд мембраната. След това излишната влага от външната изолация се вентилира естествено в 50-милиметровия процеп зад фасадата.

Сега дойде моментът да погледнем малко по-глобално на нещата. Стана дума за нашето здраве, но е добре да помислим и за здравето на нашата планетата и за промените в климата. В повечето европейски страни започна промяна на законодателствата и се изграждат масово не само еднофамилни къщи от естествени материали, а и цели обществени сгради – има много примери на детски градини, училища, болници, библиотеки и т.н.

Системата от сглобяеми сламени панели сега е малко по-скъпа от често използваните строителни материали, но след като тази строителна система бъде приложена в по-голям мащаб, става конкурентна в цената. Освен това в ЕС са започнали да влизат в сила големи облекчения на данъците върху CO2 на строителните материали и тогава изборът на слама става още по-привлекателен от финансова гледна точка.

Само LanaTerm, която използва 100% овча вълна, без добавкина синтетични подсилващи влакна или лепила, може да блокира замърсители като формалдехид. Промените в поведението на влагата, трайността, биоразградимостта и т.н. са последици от смесване на вълната с други влакна. Свойства, които правят вълната толкова специална, здрава и биоразградима, се губят, ако естествените вълнени влакна се смесят с други и тогава изолацията не е 100% естествена.

Вълнените влакна поглъщат повече от 30% от собственото си тегло приводни изпарения и ги освобождават при сух въздух.

Овчата вълна е най-слабо запалима сред всички естествени влакна поради високото си съдържание на азот. Температурата на запалване е 560°C - над два пъти повече от тази на дървото (270°C). За горенето е необходимо съдържание на кислород от минимум 25%, но тъй като в околния въздух съдържанието на кислород е само 21%, пламъците не се разрастват.
Изолацията LanaTerm не се нуждае от огнезащитно покритие и затова при пожар не генерира токсични газове, и практически действа като противопожарна бариера.

 

В среда, в която качеството на въздуха е лошо, това се усеща предимно с лигавиците на очите, носа и гърлото, тъй като те съдържат най-повърхностните протеини, които влизат в контакт с външния въздух. В тези протеини има аминокиселини, които влизат в реакция с формалдехид, SO2и много други. Вълната съдържа до 99% протеини със същите аминокиселини, като хората. Така реакциите се прехвърлят на вълната, като дифузията не е възможна поради свързването с аминокиселините в структурата на вълната. Знаете ли, че първите противогази се пълнеха с овча вълна?

Изолацията LanaTerm е гарантирана за цял живот.

Прахът и мръсотията се привличат основно от статичното електричество, а овчата вълна е антистатична.

Вълнените влакна имат своя естествена защита срещу микроорганизми.

Вълната е храна за ларви на молци, но вълната Lana Term е трайно защитена срещу тези ларви чрез обработка при процеса на изпиране. Третирането против молци се прави с инсектицида Перметрин, който е един от най-често срещаните против насекоми и паразити. Третирането е в много малки количества.

Перметрин е в листа ( WHO Model List of Essential Medicines ) на World Health Organization, където се включват безвредни препарати, включително за деца и бременни.

 

Мишките, мравките и другите насекоми не представляват заплаха за овчата вълна, тъй като вълнените влакна са несмилаеми за тях и не могат да се преработват от техните стомаси. Ако има пролуки и нарушен интегритет на строителните компоненти, които да послужат за живеене на различни животни,  е необходимо те да бъдат запълнени и поправени, което важи за всеки вид конструкция и сграда.

След подстригване на овцете се извършва следното в вълната:

 1. Сортиране
 2. Изпиране
 3. Обработка срещу молци : Третирането против молци на овчата вълна Лана терм се прави с инсектицида Перметрин, който е един от най-често срещаните против насекоми и паразити. Третирането е в много малки количества.Перметрин е в листа ( WHO Model List of Essential Medicines ) на World Health Organization, където се включват безвредни препарати, включително за деца и бременни. Разполага със сертификат за "зелен материал".
 4. Механична обработка
 5. Разкрояване по размер

Вълната има структурата на протеинов аминокиселинен полимер, като тази на хората. Да си алергичен към вълна, означава да си алергичен към себе си. В някои случаи може да се появи така нареченото контактно дразнене, но само в много редки и в най-неблагоприятнислучаи.

Ланолинът е компонентът, който мирише при окисляване. Изолацията от овча вълна се почиства от този компонент при процеса на изпиране.